Honung

Hur gör man honung

Honung bildas genom att speciella honungsbin samlar nektar från olika blommor och andra söta växtsafter som finns i naturen. När de har samlat nektar omvandlar de den sedan till honung och lagrar den i kakor av vax som finns inuti i bikupan. Biodlaren vet att honungen är färdig att skördas när de har tillverkat ett speciellt lock av vax över cellerna som finns vaxkakan men först måste bina ta det de behöver till sitt bi samhälle, sen kan biodlaren ta det som är över.

Genom att placera kakorna av vax i en så kallad centrifug, slungas honungen ut ur vaxkakorna. När detta är klart behöver honungen silas för att få bort bivaxet och andra ämnen som man inte vill ha i honungen, på detta vis får man alltså fram honung och den här honungen är alltid flytande. Innan man häller honungen i burkar rörs den flera gånger om dagen. Vaxkakorna som nu är tomma sätts tillbaka i bikupan. I den honung vi har här i Norden bildas det naturligt kristaller och hur mycket kristaller som bildas beror på hur hög druvsocker halt den innehåller. Om man istället vill ha en smörigare och jämnare konsistens på honungen behöver den röras och ympas, vilket betyder att biodlaren tillsätter en liten del honung som kristaliserats. 

© 2024 Worlds Collide. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång